LGS YKS KPSS ALES DGS TUS

Eşit Ağırlık Meslekleri ve Maaşları

16.08.2023
A+
A-

Yüksek maaşlı eşit ağırlık bölümleri, öğrencilere hem geniş kariyer seçenekleri sunan hem de iyi maaş imkanları sağlayan bölümleridir. Hazırladığımız bu yazıda yüksek maaşlı eşit ağırlık bölümleri nelerdir, popüler ve önü açık eşit ağırlık meslekleri hangileri, gibi sorulara cevap bulacaksınız.

Yüksek Maaşlı Eşit Ağırlık Meslekleri

MESLEK En Düşük Maaş En Yüksek Maaş
Hakim 37.300 TL 88.160 TL
Savcı 38.270 TL 90.320 TL
Kaymakam 35.780 TL 95.970 TL
Ekonomist 25.400 TL 61.310 TL
Diplomat 24.880 TL 45.200 TL
Mali Müşavir 23.380 TL 45.820 TL
Finansal Analist 21.850 TL 43.060 TL
Avukat 19.940 TL 42.290 TL
Psikolog 15.400 TL 40.800 TL
İç mimar 17.650 TL 40.850 TL

 

Hakim: Yüksek maaşlı eşit ağırlık bölümleri arasında ilk sırada hakimlik vardır. Hakim olmak için hukuk fakültesinden mezun olup staj, avukatlık deneyimi sonrası hakimlik sınavlarında başarılı olmak gerekir.

Savcı: Savcı olmak için, hukuk fakültesini başarıyla bitirmek,  Adli Yargı Sınavı’nda başarılı olmak, mülakat ve  stajını başarıyla tamamlamış olmak gerekir. Staj süresi 2 yıl sürer birinci yılın sonunda adayın savcı olup olamayacağına karar verilir.

Kaymakam: Kaymakam olmak için ilk adım, siyasal bilgiler, hukuk veya iktisat alanında lisans derecesi almak ve kaymakamlık sınavına girmektir. Sınavda başarılı olanlar Kaymakamlık Stajına (3 yıl) katılır ve staj sonrasında kaymakam adaylığına atanabilirler. Ardından, adaylık sürecini tamamlayarak kaymakam unvanını alabilirler.

Ekonomist: Ekonomistler, mali politikaların etkilerini analiz eder, işletmelerin performansını değerlendirir ve ekonomik raporlar hazırlarlar. İktisat ya da işletme fakültelerinden mezun olan öğrenciler ekonomist olarak çalışabilmektedirler.

Diplomat: Diplomat olmak için genellikle üniversitelerin Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler veya Hukuk gibi bölümlerinden mezun olunduktan sonra diplomatlık sınavına girmek gerekir. Bu sınava başvuru yapabilmek için de KPSS puanı önemlidir. Sınavı başarıyla geçen adaylar, Dışişleri Bakanlığı’nda staj yapar ve daha sonra diplomat olarak görev yapmaya başlar.

Mali Müşavir: Mali Müşavir, işletmelerin mali süreçlerini yönlendiren ve finansal stratejiler oluşturan bir meslektir. Mali müşavir olabilmek için hukuk, işletme, maliye, iktisat, kamu yönetimi, siyasal bilimler ve bankacılık bölümlerinden herhangi birinden başarılı şekilde mezun olmak gerekir.

Finansal analist: Finansal analist, şirketlerin finansal performansını analiz eden ve yatırım kararları için veri sağlayan uzmandır. Finansal analist olmak için, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren İşletme, İktisat, Maliye ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.

Avukat: Avukat olmak için öncelikle hukuk fakültesinden lisans derecesi almanız gereklidir. Lisans eğitiminin ardından staj yaparak mesleki tecrübe kazanmalı ve baro sınavını başarıyla geçerek avukatlık ruhsatı almalısınız.

Psikolog: Psikolog olmak için lisans düzeyinde psikoloji bölümünden mezun olmak gereklidir. Ardından, lisansüstü eğitimle uzmanlaşmak ve bir psikoloji alanında yeterlilik kazanmak önemlidir. Psikologlar, danışmanlık merkezlerinde, hastanelerde, eğitim kurumlarında ve özel muayenehanelerde çalışabilirler.

İç mimar: İç mimar olmak için “mimarlık”, “iç mimarlık” veya “iç mimarlık ve çevre tasarımı” bölümlerinden bir tanesinden mezun olmanız gerekir. İç mimarlar, konut, ofis, otel, restoran ve ticari alanlar gibi çeşitli mekanları tasarlarlar

Önü Açık Eşit Ağırlık Meslekleri

Hukuk : Hukuk, toplumun her alanında önemli bir rol oynar ve hukuk mezunlarına sürekli talep vardır. Bu nedenle hukuk bölümü, geleceği parlak ve önü açık olan bir alandır.

Çocuk gelişimi: Çocukların iyi bir eğitim ve gelişim süreci geçirmesine katkı sağlayan bu alanda, meslek fırsatları ve istihdam olanakları oldukça geniştir. Bu nedenle ea önü açık bölümler arasında yerini alır.

Psikoloji: Eşit ağırlık meslekleri arasında psikoloji, insan davranışları, düşünceleri ve duyguları üzerine çalışan bir bilim dalıdır ve birçok farklı alanda iş imkanları sunar.

İşletme : İşletme bölümü, iş dünyasının temelini oluşturan becerileri ve bilgileri öğretir. Mezunlar, finans, pazarlama, insan kaynakları, muhasebe gibi farklı işletme alanlarında çalışma imkanına sahiptir.Ancak başarı için, eğitim süresi boyunca öğrencilerin kendilerini ne kadar geliştirebildikleri ve yabancı dil bilip bilmedikleri çok önemlidir

İktisat/ ekonomi: İktisat, ekonomi ve finans alanları, dünyanın her yerinde önemli bir rol oynar ve bu nedenle ekonomi uzmanlarına olan talep sürekli olarak devam eder.

Yorumlar

  1. Fırat dedi ki:

    Bu yazının benzeri sayısal meslekler için de gelirse çok seviniriz